mapa stránek || vyhledávání

„Životabudiče“, které se osvědčily

cestaNení moudrým cílem člověka dožít se maximálního počtu let za každou cenu. K čemu je jedinci život, skrze nějž člověk pouze „vleče“ neduživé a bolavé tělo. Cílem zdravovědy by podle mne mělo být hlavně úsilí o udržení dobré kondice těla do vysokého věku. Aby i relativně starý člověk mohl sdílet komunitu a přírodu s pocitem, že je ještě pro ně užitečný. A i skrze tuto užitečnost využít dobíhání života pro svůj duchovní vzestup. K tomuto cíli nevede až tak léčení vynořujících se nemocí, ale cílené předcházení jejich vzniku. Tato prevence musí být založena v prvé řadě na „zdraví ducha“ (životní filozofie), v druhé řadě na celkové správné životosprávě. Ta se ovšem skládá z řady složek, od dostatku pohybu až po zdravou výživu.

Jenže v pojetí zdravé výživy najdeme v poslední době mnohá „čertova kopýtka“. Začíná to tím, že průmyslově vyráběné potraviny neobsahují obvykle optimum složek, které naše tělo potřebuje! Tato skutečnost byla objektivně zjištěna a tak se na trhu objevily mnohé „výživové doplňky“, které nedostatky některých živin v průmyslově vyráběných potravinách mají doplnit. Je jich na trhu velké množství a před laikem se nutně vynořuje otázka: které z nich jsou pro právě mne užitečné? Mám už 76 let a přiznám se, že velké množství z nich jsem zkoušel na sobě. A dokonce měřil přístrojově jejich účinnost. S přihlédnutím ke svému vzdělání i v oboru výživy si tedy už myslím, že to obecné mohu i jiným užitečně poradit. Je mi jasné i to, že každý jednotlivec potřebuje při svém různě nedokonalém trávení doplnit ze složek stravy jiné komponenty. Přes to se domnívám, že jsem za svá 50letá pozorování nalezl několik výživových doplňků, které se mi jeví jako obecně užitečné pro všechny „průmyslově vyživované“ lidi. Změřil jsem totiž v praxi jejich užitečnost jak na sobě, příbuzných a mnoha známých. Pokusím se nyní těm, kteří moje možnosti k atestování nemají, svoje zkušenosti formou článku předat.

  • 45 let užívám od podzimu do jara (v létě ne) ve vodě rozpustné vitamíny A a D3. Osobně lituji, že se tyto vitamíny po válce vyráběly jen v tuku rozpustné formě. (Rybí tuk a adevetin.) Vitamíny A a D nejsou totiž dobře vstřebatelné z tuku zvířaty ani lidmi, zejména těmi se žlučníkovými a trávicími potížemi. A to jsou starší lidé všichni. Po tomto objevu vyvinula farmaceutická věda vitamíny A a D vstřebatelné i z vody. Byly nazvány jako „hydrosoly“. (Nyní Hydrovit AD3 a Kombinal AD3.) Až tato forma vitaminových doplňků umožnila nastavit optimální hladinu těchto složek v krvi zvířat a lidí. Kdyby tyto přípravky existovaly dříve, mohl jsem si ušetřil četné potíže, od kazivostí zubů, bolestí plotének až po častá nechlazení. (Obecná neodolnost vůči infekcím jako důsledek jejich nedostatku.) Jako praktický veterinář jsem si totiž dovodil, že když pro nedostatek těchto dvou vitamínů „masově choří“ zvířata na mém obvodě, musí tyto vitamíny masově chybět i lidem. Začal jsem je tedy nejprve experimentálně, později po osvědčení, zejména v zimním období, od svého 31. roku doplňovat formou vitamínového přídavku. A ejhle! Četnost zubních kazů poklesla na desetinu, ploténkové potíže se vytratily a odolnost na nachlazení se evidentně zvýšila. Na systém obohacování vitamíny A a D3 přešla postupně celá rodina i známí. Prakticky všichni s úspěchem. Vyráběných doplňků vitamínu A a D3 Je mnoho. Já používám kvůli ceně veterinární Kombisol nebo Hydrovit AD3 v dávce 1 kávovou lžičku jedenkrát týdně od října do března. Kdo výše uvedenému sdělení o obecném nedostatku těchto vitamínu v populaci nevěří, nechť si nechá v lékařských laboratořích vyšetřit hladinu vitamínu D3 ve vlastní v krvi!
  • Jako velmi levný a speciální „životabudič“ jsem později k odstranění jarní únavy vyvinul „zelený elixír“. Je to „živá obdoba“ dovážených sušených výlisků z vojtěšky. Získávám jej tak, že s vodou v mixéru rozmixuji směs jetelů nebo vojtěšky. Dále se individuálně může do směsi přidat kopřiva, bršlice kozí packy, kontryhel, pýr a jiné nejedovaté plevely. Silný mixér rozdrtí vložené rostlinné buňky, uvolní z nich rostlinnou plazmu s vitamíny, fermenty a minerály. Mixováním získaná zelená drť se přefiltruje a pije jako výživový doplněk. Je z hlediska obsahu všech možných pro tělo užitečných látek mnohem hodnotnější doplněk, který saturuje potřeby těla zejména stopovými prvky. (U mne podle diagnostiky z vlasů např. germanium.) Komerčně hnojivy růstově stimulovaná a chemicky před škůdci „chráněná“ prodávaná zelenina je na vzácné zeminy velmi chudá. Tento zelený elixír na jaře i přes rok v množství 50 ml denně pomůže tělu zbavit se minerální a vitamínové nerovnováhy. Tento výživový doplněk používám s nejlepším pocitem již 30 let.
  • Za třetí obecně prospěšný výživový doplněk považuji posledních 10 let trvale používaný vitamíny obohacený RAVIT. Sladím jím všechny čaje, natírám omelety, dokonce i kávu, když mám chuť na sladkou. Jeho užitečnost pro snížení homocysteinu v krvi a tím pro zmírnění degenerativních procesů ze stárnutí byla potvrzena laboratorně. Protože ne zcela zveřejněným laboratorním výsledkům věřím, měřil jsem dlouhodobě jeho vliv na sebe Oberonem. RAVIT je sirup s přidaným rakytníkovým extraktem a je obohacený vitamíny B1, B2, B6, B12 a kyselinou listovou.

    Podle všeobecně známých vědeckých prací tyto dodatečné vitamínové přídavky snižují u většiny lidí zvýšenou hladinu jedovatého homocysteinu v krvi. Je nalézána zvýšená proto, že játra u většiny současných lidí tento toxický metabolit nedostatečně odbourávají. Někteří lékaři si myslí, že zvýšená hladina homocysteinu (nad 7) je způsobena nedostatkem uvedených vitamínů. Mně ale Oberon ukazuje, že u většiny lidí je tato zvýšená hladina homocysteinu vyvolána spíše nedostatečným výkonem jater! To je projev následku skrytého prodělání žloutenek, zejména typu C. Oberon totiž „tvrdošíjně tvrdí“, že žloutenku v životě prodělalo mnohem více lidí, než se velmi hrubými jaterními testy zjišťuje. Tyto latentní žloutenky probíhají zřejmě ve formě potíží podobných „nějaké chřipce“. S dočasnými trávicími potížemi. Jenže po těchto latentních zánětech jater zůstává „orgánová slabost“. Ta se manifestuje právě trvale zvýšenou hladinou homocysteinu!!! A jeho trvale zvýšená hladina v krvi nejen zrychluje stárnutí, ale zvyšuje dispozice k řadě dalších chorob, zejména arteriosklerózy. Ve zmíněném Ravitu obsažené vitamíny vytvoří optimálnější podmínky pro činnost takto oslabených jater. Tím se hladina homocysteinu v krvi sníží. Podle vlastních pozorování a pozorování mých přátel podávání komerčně vitaminových vyráběných směsí k tomuto účelu nesnižuje hladinu homocysteinu tolik, jako jejich podávání v kombinaci s rakytníkovým výtažkem! Tedy v Ravitu. Zřejmě proto, že léčivý rakytník navíc sám o sobě působí stimulačně a podpůrně na játra. Snížení homocysteinu v krvi jsme kontrolovali i prostřednictvím laboratorního měření v krvi před a po měsíčním podávání Ravitu. V jednom případě z hodnoty 15 na 8,5.

Výživových doplňků je na trhu mnoho. Částečně jsou nepochybně užitečné s tím, že každému mírně pomáhá něco jiného. Podle typu jeho metabolické a orgánové slabosti. Výše jsem se pokusil vyjmenovat jen ty, které jsem nejen vyzkoušel, ale o nichž si myslím, že jsou prospěšné prakticky všem. Pouze bych k nim jen zmínkou připojil zelené čaje, pohankové výrobky a zřejmě i 5 let zkoušené koloidní zlato. Jsem přesvědčen, že obecné použití výše uvedených doplňků, a to zejména stárnoucími lidmi, značně pomůže prodloužit plnou výkonnost jejich těla. To ostatní je pak na energii duše a ducha.
 

Josef Staněk
 

Poslední články autora:


hodnocení: 3.9
hlasů: 22
Print Friendly, PDF & Email

Magazín Gnosis - Hledání Světla a Moudrosti, příspěvky čtenářů - provozovatel: Libor Kukliš, 2004 - 2024

Máte-li zájem o publikování svého článku, pište na e-mail info@gnosis.cz.

Tento web používá jen nezbytně nutná cookies, která jsou zákonem povolena bez odsouhlasení.

Odkazy:

Slunovrat Agentura BYTÍ Bylinkové království PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKA AOD - průvodce transformací Rahunta Česká Konference