Od doby, kdy jím syrovou stravu, má mysl začala lépe pracovat. Mohu se delší dobu soustředit, zatímco dříve jsem se cítila neklidná, nemohla jsem si ani sednout a číst knihu.
Syrová veganská strava si získává popularitu a vegani, kteří se takto stravují, říkají, že má mnoho výhod, jako jsou například prevence a ústup nemocí, zlepšení trávení a také zvýšení fyzické a duchovní energie.
Syrová veganská strava zahrnuje pouze nevařenou rostlinnou potravu, která se upravuje do teploty 40 stupňů Celsia, aby se zachovaly přírodní enzymy a vysokou teplotou nebyly zničeny látky důležité pro tělesné zdraví.
Dnes navštívíme dva odborníky v oblasti syrové stravy.
Začneme se Sergejem Boutenkem.
Rodina Boutenkových pochází z Moskvy, v roce 1990 emigrovala do USA. Po třech letech začala mít celá rodina vážné zdravotní potíže. Viktorie, matka Sergeje, pátrala po vhodné léčbě a v roce 1994 přešla na syrovou stravu. Celá rodina si později přisvojila tento životní styl a jejich zdravotní problémy zmizely!
Boutenkovi začali vydávat knihy, DVD a vedli semináře o zdraví, aby pomohli lidem na celém světě změnit svou stravu a zlepšit svůj zdravotní stav.
„Když mi bylo pouhých devět let, byla mi diagnostikována dětská cukrovka a ve stejné době rovněž onemocněli ostatní členové mé rodiny. Moje matka měla arytmii, můj otec trpěl onemocněním štítné žlázy a zánětem kloubů, moje sestra měla astma.
Nejdříve jsme hledali pomoc u konvenčních metod, ale když jsme se očekávané pomoci nedočkali, začali jsme pátrat po alternativních metodách, které nás přivedly až k objevu syrové stravy. Začali jsme jíst syrovou stravu, hodně listové zeleniny, a to vedlo k vyléčení všech našich neduhů.“
Při hledání lepšího způsobu stravování rodina Boutenkových zjistila, že běžná listová zelenina, která je běžně k dostání na trzích, je skvělou potravou a obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů, antioxidantů, bílkovin, fytonutrientů a navíc je velmi prospěšná zdraví. Proto se syrová zelenina stala jedním z klíčových faktorů vedoucích k obnově rodinné pohody.
„Zkoušeli jsme mnoho různých způsobů, jak jíst syrovou stravu. Jedli jsme většinou plody, pak jsme jedli více klíčků, hodně ořechů a po šestnácti letech jsme pochopili, že nesmíme zapomínat jíst zelené listy. Jsou velmi, velmi prospěšné ze všech možných zdravotních hledisek.
Vůbec nejlepší způsob je zařadit do jídelníčku zelený koktejl, a to je základní koncepce, kterou moje matka Viktorie Boutenko využívala. Když vezmete zelené zeleninové listy a rozmixujete je s ovocem, uděláte skvělý zelený koktejl. Chutná stejně jako ovocný koktejl, ale je to snadný způsob, jak dostat zelené listy do vašeho těla.
Pokud uděláte jen tohle a nic dalšího, začne se vaše zdraví zlepšovat, začnete přirozeně toužit po zdravějších potravinách a budete chtít zdravěji jíst. Myslím, že je to pravděpodobně ta nejlepší věc, kterou mohou lidé dělat.“
Viktoria Boutenko, asistentka na americké Státní univerzitě Jižního Oregonu, seznamuje zájemce s různými recepty zelených koktejlů a předává své vědomosti o přírodní síle ovoce a zeleniny ve své knize „Zelená koktejlová revoluce“.
Kromě toho Sergej a jeho sestra Valja v době, kdy dospívali, vydali společně knihu o výhodách syrové veganské stravy z pohledu mládeže „Jídlo bez ohřívání“.
„Všiml jsem si, jak děti všech věkových kategorií, všech tvarů a velikostí milují své mixované zelené nápoje. Prostě dobře chutnají a my rádi jíme to, co dobře chutná. Jedlé, divoké rostliny jsou v salátech a džusech ohromné a jsou zdarma, jsou skvělé a vysoce výživné.“
Pan Boutenko studuje mnoho let jedlé volně rostoucí rostliny a zjistil jejich úžasnou schopnost léčit nemoci a zvýšit energii. Proto jsou skvělými potravinami!
„Planě rostoucí plevele jsou mou největší vášní, protože to byl celkem přirozený přechod od konzumace velkého množství zeleniny k jedení volně rostoucích rostlin, které byly dokonce ještě výživnější.
V podstatě se tedy díváme na různé věci, kterým naši praprarodiče a prarodiče říkali potrava, a my už nevíme, jak je jíst, protože nás teď děsí. Máme strach, že nám mohou ublížit, přestože ve skutečnosti je mnohem více plevelů jedlých než jedovatých. Jsou dokonce výživnější než zelenina zakoupená v bio obchodě a jsou zdarma a snadno dostupné pro každého.“
Sergej Boutenko obhajuje přidávání volně rostoucích jedlých rostlin do své každodenní stravy, často o tomto tématu vypráví a podniká „plevelové procházky“, kde se účastníci baví hledáním plevelů v přírodě pro své koktejly.
Upozorňuje však, že konzultace s odborníkem je nutná, pokud si člověk není jistý, zda je rostlina jedlá či ne.
„Naši rodiče nás učili vysát konec květu jetele ústy, tím vlastně získáte jeho nektar, chutná docela sladce. Jetel je opravdu, opravdu dobrý čistič krve a pomůže vám zbavit se nádorů, rakoviny. Listy v salátech a koktejlech jsou skutečně výživné, jsou také velmi chutné.“
Marina Gladkikh je velmi známá mezi vitariány v Rusku a je často zvána do médií, aby hovořila o svých zkušenostech se syrovou stravou. Vydala také knihy „Od zelených koktejlů k syrové stravě“ a „Můj život: syrová strava“.
V roce 2008 na radu své sestry Viktorie Boutenko začala pít zelené koktejly a zcela přešla na konzumaci syrové stravy. Paní Gladkikh pak prošla zásadními změnami ve svých hodnotách a fyzické pohodě. Mohla chodit bosky dokonce i po ledu a sněhu, všechny její nemoci zmizely a zhubla 15 kilogramů.
„Kdyby mi někdo před dvěma lety, kdy jsem přecházela na syrovou stravu, řekl, že budu schopna běhat ve sněhu naboso, nevěřila bych. Jistě, nejdříve to bylo pro mé bosé nohy trochu studené. Ale asi po minutě a půl přišlo něco opravdu překvapujícího, nohy se začaly zahřívat, země a sníh je už nestudily, ale vlastně je naopak zahřívaly. Pravděpodobně to bylo způsobeno větší komunikací se Zemí, s přírodou a cítila jsem určitou vnitřní radost, že stojím bosýma nohama na sněhu. Moc se mi to líbilo, tak jsem to dělala častěji a častěji.“
Jak se přesně dá přejít na syrovou stravu?
Marina Gladkikh odpověděla:
„Poznala jsem, že postupný přechod na syrovou stravu je mnohem efektivnější, než náhlé odmítání mnoha produktů najednou. Když lidé přecházejí na syrovou stravu, mohou si například zpestřit jídelníček zelenými koktejly, přidat mandle, ořechové mléko nebo nějaké jiné rostlinné mléko. Je to mnohem lepší, než pít mléko z obchodu.
A díky obměně našeho jídelníčku se můžeme pomalu učit naslouchat svému tělu, pozorovat ho, vidět určité změny a nakonec si vybrat správně, přijmout správná rozhodnutí, správná konkrétně pro nás.
Já si opravdu myslím, že by se měl každý člověk naučit naslouchat sám sobě. Nyní je o tom hodně literatury, filmů a jiných zdrojů, ale mé doporučení je, abychom se snažili naslouchat sami sobě. Přečtěte si literaturu, hledejte, komunikujte s vitariány, účastněte se různých vitariánských setkání a pak začněte změnu krůček po krůčku.
Nejjednodušší věci – můžeme vzít jakoukoli rostlinnou potravinu, ať už je to ovoce ze stromu, ať už je to čistá voda tekoucí z hor nebo voda, kterou filtrujeme z vodovodu. V každé situaci je velmi snadné použít syrovou stravu – jen ji umyjete a sníte. V zásadě je to potrava pro lenochy, protože ji zpravidla není potřeba vařit a naše tělo je navrženo pro tuto stravu. Mohu s jistotou říci, že člověk stravující se syrovým jídlem bude člověk jíst celkově mnohem méně. Množství jídla se zmenšuje, ale energie člověka se zvyšuje! Zkuste to, možná se vám to bude líbit.“
Nechť se prospěšnost veganské syrové stravy rychle rozšíří mezi lidi po celém světě.
Pro více informací o rodině Boutenko a Marině Gladkikh prosím navštivte následující webové stránky.
Rodina Boutenko:
www.RawFamily.com,
knihy a DVD Bountekových jsou dostupné na stejné webové stránce.
Marina Gladkikh:
www.GladWorld.ru,
knihy paní Gladkikh jsou dostupné na: www.Piter.com
Celé video zde:
http://suprememastertv.cz/raw1.php?anim1=boutenko_gladkikh_prospesne_zelene_koktejly_cz.flv
Supreme Master Television
www.suprememastertv.cz