Jednou z výhod středomořského stylu stravování je, že má nízký glykemický index, jinými slovy, že karbohydráty v něm obsažené nejsou toho druhu, který se rychle štěpí na glukózu v krvi. Strava s nizkým glykemickým indexem, přl které konzumujete spiše méně karbohydratů a vyhýbáte se rafinovaným karbohydratům, jak je jen možné, udržuje hladinu krevního cukru na stejné úrovni, což znamená, ze si nemusíte vyrábět tak velké množství hormonu inzulinu. Jak již bylo uvedeno v 6. kapitole, to nejen vypíná klíčový gen stárnutí, nýbrž také snižuje vaše riziko zhoršováni paměti související s věkem. Ve Třetí části, 2. kapitole vysvětlujeme prostá pravidla stravovaní se s nízkým glykemickým indexem v naší Dietě zbržd’ující stárnutí.
Tajemství zdravého stárnutí Výzkumníci na Kolumbijské univerzitě v New Yorku zjistili, že dvakrát tolik lidi s vysokou hladinou inzulinu začalo trpět demencí v porovnání s těmi, kdo měli normální hladinu inzulinu. Rovněž u lidí s vysokou hladinou inzulinu docházelo k největšímu zhoršení paměti. Jedna italská studie prováděná s lidmi bez demence a bez cukrovky ukázala, že vysoká hladina inzulinu výrazně souvisí s horšimi mentálními funkcemi.
Ve 3. tajemství se dozvíte, že udržení hladiny glykozylovaného hemoglobinu (indikátoru vysokého krevního cukru a inzulinu) pod 5,5 je klíčovým faktorem zdravého stárnutí, protože to snižuje pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu, který vězí za mnoha degenerativními onemocněními.
Ukázka z knihy Patricka Holforda a Jerome Burna – Tajemství zdravého stárnutí
2013 Sanny pro http://novazeme2010.ning.com/
Zdroj: http://novazeme2010.ning.com/profiles/blogs/dodr-ujte-dietu-s-n-zk-m-obsahem-glycid…