mapa stránek || vyhledávání

Odlehčení před Mikulášem

Muchomurka zelenaV mládí jsem si zakoupil kapesní atlas hub autorů Alberta Piláta, ten napsal odborný text a ilustrace namaloval Otto Ušák. Slované jsou z minulosti známí i jako sběrači, živili se sbíráním toho všeho jedlého, co v přírodě našli. A tak i houbaření se do dnešních dnů zachovalo i u nás jako velká vášeň. Proto i ten nějaký atlas hub má ve své knihovničce skoro každá rodina. Vsuvka pro zajímavost. V Německu, kam jezdím již dvacet roků za dcerou, jsem při procházkách v lesích /v Bavorsku/ nacházel mnoho hub, ale houbaře žádné. Ale k věci. U muchomůrky hlízovité neboli zelené /Amanita phalloides/, jako naší nejjedovatější houby, je popsán v tomto atlasu účinek jejího jedu amatinu /ale i phalloidinu/ doslova takto:

„… je tak prudce jedovatý, že jedna dvousetina miligramu usmrtí myš ve 2 – 3 dnech. Je to dávka tak nepatrná, že množství jedu, které bychom nabrali na špičku nože /o váze ½ gramu/, usmrtilo by 100 000 myší, které, seřazeny za sebou, utvořily by řadu 18 km dlouhou, podle níž bychom si vykračovali 4,5 hodiny vojenským krokem.“

TO JE JED, CO? Jen tak pro pořádek- když vydělím procházkovou trasu 18 tis. metrů dlouhou počtem otrávených myší, dostanu číslo 0,18 m, a to je délka jedné myši, tedy nutně v tom řazení musela být položena i s nataženým ocáskem.

Před chvílí mi poslala kamarádka mail s přílohou rad jednoho lékaře – MUDr. Petr Lukeš: Co člověk v zájmu svého zdraví má a nemá jíst. Autor, lékař z nemocnice v Boskovicích, v něm varuje před konzumací nedozrálého ovoce z jižních krajin, před přepálenými tuky, před nadměrným používáním solí či potravin, které obsahují tzv. rychlosůl. K těm přepáleným tukům je tam doslova napsáno:

„Vazivo nám likvidují přepalované oleje. A to jsou věci, které nenajdete v knížkách. Oleje se přepalují při 125 stupních. Kdežto sádlo se přepaluje až při 180 stupních. Náhodou jsem se octl o desáté přestávce ve škole a z těch 45 dětí jsem potkal minimálně polovinu, jak chodí po chodbě a každé si nese pytlík slaných buráků nebo čipsů. Říkal jsem jim: děcka nejezte to, vždyť ten vysoký tlak máte z toho! Smažené prostě zvyšuje tlak. Když sníte sto tisící pytlík buráků či čipsů na 100x přepáleném oleji, je to, jako byste snědli tabletečku cyankáli.“ !!!!

Zase mne zaujala ta poslední věta z upozornění pana doktora. Když opominu ten nesmysl, že by byl olej 100x přepálen, tak při troše jednoduchých počtů dospěji k dvěma zajímavým výsledkům. Ten první. Aby to dítě snědlo tu hypotetickou tabletečku cyankáli, zauvažuji takto. I s mateřskou školou, se základní, střední a vysokou školou, chodí 22 roků do školy. 100 000 čipsů : 22 roků = cca 4545 balíčků ročně. Toto množství děleno 365 dnů v roce /čipsy by školák jedl i v sobotu a v neděli/ = 12,5 balíčků denně. Z nabídky na internetu jsem našel ty jedny z nejlacinějších – WALKERS SALT&VINEGAR /přiznávám, že nevím, jaké čipsy se prodávají v automatech ve školách – kávu turka tam mají jen za 8,-Kč/. Tato internetová značka je jen za 23,-Kč. Takže 12,5 x 23,-Kč a jsme na denní částce 287,-Kč. To by se rodiče pěkně prohnuli, že? A ještě ten druhý zajímavý výpočet z toho počtu jednoho sta tisíců balíčků čipsů. Nabízí se otázka; jak dlouho by muselo dítě chodit do školy při konzumaci jen dvou balíčků čipsů denně. To je množství, které průměrný školák by mohl zvládnout. 100 000 : 2 = 50 000 dnů : 365 dnů = 137 roků školní docházky. A to je čirý nesmysl, leda že by to byla školní docházka v době starozákonního praotce Adama až k Noemu, kdy se lidé dožívali i devět set, i více, roků. /první Mojžíšova – kapitola 5/

Vím, že pan doktor Lukeš to myslel dobře. Prostě poukázat na tu škodlivost přílišné konzumace přepálených olejů či i velké dávky soli nějakým výrazným příkladem.

Jednou, v mládí, jsme byli s kamarádem a našimi dětmi na výletě a jeho zvídavý synek, jak jsme tak kráčeli jarní přírodou, se optal. Tati, kde je nejhlubší moře? Nebudu teď zdržovat vysvětlování, kde to místo v oceánu je, ale řekl mu – Mariánský příkop, asi 11 000 metrů hluboký. Synek si to nedovedl představit a tak ho táta chtěl ohromit přirovnáním. A vytasil se s tímto – víš kolik poschodí by musel mít mrakodrap, který by byl postaven na dně tohoto příkopu a jeho poslední poschodí by bylo nad hladinou? Chvíli sám počítal a pak ohromil synka počtem pater. Tři tisíce a jedno sto poschodí! A víš, jak dlouho bychom jeli našim výtahem do přízemí tohoto mrakodrapu, když bychom bydleli v tom poschodí nad hladinou? (tenkráte zřejmě nepoužil nějaký svůj údaj o možnostech dopravy rychlovýtahem, protože to nebylo tak známé). No, večer bychom místo do postele vlezli do výtahu a ráno bychom byli v přízemí?! Kluk se s odpovědí spokojil, i když potom ještě dětská část výletníků rozebírala, že by ten výtah musel mít postele a taky záchod. My jsme s přítelem dopili pivo a šlapali jarní kilometry dál. Po chvíli povídá jeho syn. Tati, víš kdo je to kamenožrout zelený? Táta nevěděl. To je zvíře, které žije asi deset metrů pod zemí a žere kamení. Aha, povídá táta. A tati, říká po nějaké chvíli zvídavý kluk. Víš, jak dlouho by padal kámen, který bys hodil do vyvrtané díry do středu planety? Dětem se má odpovídat a tak se táta zastavil, sedl na pařez a jal se to počítat. To již nebylo tak jednoduché. Ale než to stihl dopočítat, prozradil mu nedočkavě natěšený synek. Padal by jenom do hloubky deset metrů, dál ne. Proč, zeptal se otec? Protože tam by ho sežral kamenožrout zelený! Kamarád zahodil své výpočty a všichni jsme se tomu zasmáli. Inu děti! Ale pak nás všechny tento táta napálil. Z výletu jsme se vraceli vlakem a on najednou vytáhl krabičku od sirek, otevřel okno a z té krabičky nabral mezi prsty jakýsi prášek a rozprášil ho ven. Okno zavřel a sedl si. Pak to ještě zopakoval asi třikráte a to již zvídavý synek nevydržel a optal se. Tati, co to děláš, co to je za prášek? To je Ušulum! Aha, to jsme si asi řekli všichni, přece nepřiznáme, že nevíme, co to je! Pak to udělal ještě jednou a synek se již odvážil zeptat. A na co je to Ušulum? A táta říká – to je prášek proti lvům a šakalům. Synek se zamyslel a povídá. Ale tady žádní lvi a šakali nejsou. A táta říká – já taky netvrdím, že je to úplně pravé Ušulum, ale i tak působí úplně perfektně. A proč si to myslíš, optal se synek. No vždyť jsi to říkal sám, protože tu žádní lvi a šakali již nejsou. Aha, byl potěšen synek tím, že jeho táta tím odehnal tyto nebezpečné šelmy. Dnes je z něho šikovný inženýr, stavař. Asi ho víc zaujal ten mrakodrap postavený v hloubce oceánu. Ale taky mohl být veterinář nebo ošetřovatel dravé zvěře. A když jsme šli z nádraží domů, zeptal se mne nenápadně – strejdo, a kde se dá to Ušulum sehnat?

Lidé si vymýšlejí různá přirovnání, aby něco objasnili a také prožívají různé srandy. S dětmi to je nejlepší, když jsou ještě ve věku, kdy rodiče ještě berou, kdy poslouchají a přemýšlí o tom, co jim říkají, když je rodiče ještě dovedou zaujmout. A tak je naučme poznávat houby, vysvětlit jim něco o životosprávě a vůbec, vyprávět si s nimi o životě. Jak řekl jeden moudrý muž – „neberte svůj život nijak vážně, živí z něj nevyváznete“. /?/

Pěknou mikulášskou pohodu.
 

Václav Žáček /Venda/
 

Poslední články autora:


hodnocení: 5
hlasů: 4
Tisk Tisk
Všechny komentáře jsou schvalovány administrátorem. Z tohoto důvodu mohou být zveřejněny se zpožděním od několika minut do několika hodin. Odstraňovány jsou komentáře obsahující vulgarismy, spam, invektivy, apod.

62 komentářů

Přidat komentář
  1. Ranní kafe u Vendy a pak jdeme do mírně zamrzlé přírody.

    Líbí se mi, jak někteří autoři, nutno jim přiznat že i znalci, přehánějí. Chtějí něco zdůraznit. Televizní rosnička třebas, ta nutně ale nemusí být odbornice a přečte, co jim tam napíšou, nedávno varovala před vpádem arktického vzduchu na naše území. Tak jsem se honem mrkl na dlouhodobou předpověď a opravdu. Mělo se ochladit a také se pak za dva dny ochladilo. V noci klesly teploty na -5, přes den kolem nuly. Naštěstí záhy, po této vlně ledovýho vzduchu přišlo zase oteplení o 4 stupně. Kdo ten chlad měl už vydržet, že?

    Lidé mají rádi senzace, obzvláště mladí lidé jsou potěšeni, když je cokoliv doplněno nějakými bombastickými přídavnými jmény či srovnáním. Jednak se to rozkřikne a potom se něčemu dělá i reklama.

    Ptal jsem se Vendy, proč takhle odlehčil. Řekl mi, že v podstatě se může na to dívat ten, kdo to přečte, více pohledy a nějaké vzpomínky nemusejí vzbouzet nepochopení. Ze začátku je téma přírodní. Znát houby, ale mnoho bylin – léčivek, rostlin i jedovatých či stromů, to není k zahození. Souhlasím. Pak je tu prý pohled na zdravější styl života. Tady se přiznám, že jsem nikdy žádné bramborové lupínky nejedl. K pivu si dám raději tvarůžky. Ten MUDr.Lukeš má svoje stránky – viz: http://www.petrlukes.cz/ Je z blízkého Kunštátu, kde to trošku znám a kudy jsem před lety udělal snad můj nejdelší jednodenní výlet na staré favoritce. Mor.Třebová – Boskovice – Lysice – Kunštát – Letovice a domů. Nejde o počet kilometrů. Furt nahoru a dolů. Ten třetí pohled, na děti, tam jsem mu dal za pravdu. Když přijedou vnuci, tak po krátkém přivítání sedí se svým mobilem, či co to mají, a komunikace s dospělými, nic! S dětmi je třeba mluvit, učit je mluvit. Taky by měly více číst. Nevím, jak ti dnešní desítiletí, ale já mám krásný a nezapomenutelný zážitek, když mne otec jednou v létě vzal ven a spali jsme pod širákem. Léto, teplo, ale v noci přišla bouřka. Naštěstí bylo blízko takové krmítko pro zvěř a na patře zastřešený seník, hlavně tam nepršelo. Ale vítr, blesky hromy v lese, to byl zážitek. A dnes? Třeba si budou za padesát let vzpomínat dnešní děti, jak hrály tu počítačovou hru, nějakou střílečku a jak ten Jirka vyhrál.

    Prostě je jiná doba, jiné zájmy a hodnoty.

      1. no jo no, můj jeden přítel tomu také věřil a …. viděla jsem nedávno jeho pitevní zprávičku.

  2. Správně dr. Lukeš varuje. Ale co s tím? Co nabízí dnešní stravování a jaké jsou možnosti nákupu potravin ? Třeba tady :

    http://www.czechfreepress.cz/zdravi/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-2-dil.html

    / nehledal jsem díl první /

    Někdo může namítnout, že je potřeba národ uživit. Vypěstovat úrodu.

    Ale za jakou cenu?

    Pod článkem jeden čtenář radí :
    Bus Bělojar 2016-12-04 08:36
    Toto téma je pro mě jedno z nejdůležitějších vůbec,protože člověk jí a pije každý den celý život,je dobré vědět,co tímto způsobem do sebe vpravujeme.Za sebe mohu všem doporučit knihy DOBA JEDOVÁ 1.,2. Na CFP doporučuji tyto knihy skoro v každém článku o jedovatých potravinách a očkování.Lepší knihy jsem nečetl(myslím týkající se této věci). Pojďme to zkrátit na jednodušší heslo- KDO CHCE ZDRAVÍ BÝTI,DO SUPERMARKETů NECHODITI!

    P.S. na houby jsem se letos moc nedostal. Jednou za čas si kupuji hlívu ústřičnou. Je z ní fajn taková falešná dršťková polívka.

    1. ad.:KDO CHCE ZDRAVÍ BÝTI,DO SUPERMARKETů NECHODITI!

      No jo, to je krásná rada, ale jak to udělat. Doufám, že na tomto fóru nejsou jen samí důchodci se zahrádkou. Já vstávám v 5,00 hod. ráno, dojíždím 50 km do práce, z práce se vracím kolem šesté večer. To mám jít ještě potmě makat na zahrádku? Vždyť je to jedno, jak umřu, jestli se sedřu na zahrádce při pěstování ekologických potravin a v honbě za soběstačností nebo jedy ze supermarketu.

    2. http://m-spektrum.blog.cz/1610/mudr-petr-lukes-co-clovek-v-zajmu-sveho-zdravi-ma-a-nema-jist
      Některé názory odtud jsou mimoňovina. Prací prostředky bez fosfátů se dělají kvůli tomu, že fosfáty zásadně podporují růst řas a sinic ve vodách, což právě je spojeno s alergiemi třeba při koupání.
      Kyselina fosforečná je hojně v MUDr.Lukešem doporučované Coca-Cole. Kselina fosforečná je zhruba stejně silná jko kyselina citronová ( skoro v každé limonádě), která překyseluje organismus. kromě toho kyselina fosforečná přímo sráží vápenaté kationty, vzniká Ca3(PO4)2, v těle nerozpustná sraženina, která je hlavní součástí kostí. Nevím, že by někdo publikoval nedostaek fosforu ve stravě, vázaný a tedy vstřebatelný fosfor je v semenech rostlin ( hlavně obilí) a v mase, obojíhi se konzumuje nadbytek.
      http://www.petrlukes.cz/?p=46 Jeho desatero nežádoucích potravin obíhá internetem asi od roku 2011.
      Výživový poradci se musí něčím živit, mají v podstatě pravdu, ale něčím se živit musíme. :
      http://www.uspesna-lecba.cz/strava/
      ..“hranolky, čipsy a pečené brambory – v těchto potravinách se nachází ve velkých koncentracích akrylamid. Tento při testech vyvolává rakovinu a poškozuje embrya. Akrylamid v potravinách vzniká během tepelné úpravy různými mechanismy, které zahrnují reakce sacharidů, proteinů a aminokyselin, lipidů a pravděpodobně i dalších minoritních složek potravin, především však vzniká reakcí asparaginu s glukózou. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy, které se zpracovávají při vysoké teplotě smažením, pečením či pražením surovin bohatých na uhlohydráty (škroby), při teplotách nad 100 °C. S rostoucí teplotou se zvyšuje jeho tvorba, zvýšené (zdravotně nebezpečné) množství akrylamidu vzniká nad 170°C. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu (hlavně chlebová kůrka), ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, biskvitech, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách. ..“

      Jíst sušenky je opravdu blbost je to koncentrát konzervačních látek
      Uvedený akrylamid
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Akrylamid
      vzniká při smažení, ale také vzniká akrolein
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Akrolein
      ( vcelku známý štiplavý bílý smrad při ukápnutí tuku na plotnu).
      Sepsal jsem kdysi 3 články o potravinách, nemyslím, že by to byl nějaký recept na zdraví. Hlavní závěr je jíst rozumné množství všeho ( jíst, nežrat) a hodně se pohybovat tak, ale aby se to stačilo prodýchat a spálit tak tuky. Tukové buňky vyhladovět nelze.
      http://pardalnet.wz.cz/PDF/25-Potraviny-skodliviny-1-dil.pdf
      http://pardalnet.wz.cz/PDF/26-Potraviny-a-krevni-skupiny-2-dil.pdf
      http://pardalnet.wz.cz/PDF/27-Potraviny-a-obezita-3-dil.pdf

      Houby, česká vášeň, mimo jiné se u nás ještě pořád smí volně do lesa, což není tak samozřejmé, jako si myslíme. Lesní houby obsahují radioaktivní cesium 137 Cs s poločasem rozpadu 30 let, takže je ho nepohyblivých lesních půdách pořád hodně a houby jej kumulují. Dále houby obsahují často mykotoxiny , nejhorší mají být sušené babky ( suchohřiby).

    3. Luboši, tady je ten první díl:

      http://www.nwoo.org/2016/04/24/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-1-dil/

      A tady je již třetí díl:

      http://www.czechfreepress.cz/zdravi/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-3-dil.html

      Jen jednu myšlenku. Nejde vždy o to, aby čtenář obdržel nějaké kompletní vědecké informace a pročítal velmi obsáhlé studie a nakonec si možná i řekl – dobře to autor napsal, ten je ale chytrý a sečtělý. Teď si jen koupím slovník cizích slov, lékařský slovník,pak seženu literaturu kolem „Éček“ a koupím si lupu a vzhůru – po roce studia na nákupy. Mnohem důležitější je si to, co články říkají, plně uvědomit a vyžadovat po příslušných státních institucích / třeba Česká obchodní inspekce /, aby prošetřovaly, konaly, v rámci svých kompetencí. Nenechat si všechno líbit. A výsledky svých připomínek, stížností a námětů – zveřejnit. Ať se lidé poučí.

      Pak i sedřený Lojza bude chodit v klidu po své těžké práci a dojíždění do marketu bez obav. K té zahrádce. Stačí jen doslova prostor kupř. 10 x 5 m / to jsem měl já u domečku /. Začnu jarem – připravit půdu k osevu, udělat si plán, co budu pěstovat. Jde o moje vaření, nedá se uvažovat, že na této ploše vypěstuji něco na prodej. Takhle velká zahrada = doslova jen třeba 10 hodin týdně začátkem jara. Kdo si je chce najít, najde je. Základ – pažitka, naťová petržel, celer, mangold, kopr, hlávkový salát, špenát, trošku hrášku, když je stěna tak i fazole, pár rajčat, cuketa, červená řepa, kedlubna / mne se osvědčila gigant /, troška mrkvičky. V průběhu vegetace okopávání, zalévání – nemusí se to dělat každý den. Sklizeň, sušení, zamrazit, něco do soli. Dalších pár hodin týdně. Ale to jen pro toho, kdo chce a má možnost takový pozemek mít. Na podzim zrýt, dodat hnojiva. Ano, je to práce, ale při ní se vlastně i odpočívá / zklidnění myšlenek /.

      Kamarád si uschoval před dvěma léty piliny po řezání dřeva a podle zaslaného postupu si vypěstoval penízovku sametonohou – až ji měl tolik, že rozdával i kamarádům. Tady je návod: https://dadala.hyperlinx.cz/houb/houbr0046.html

      Chce to jen chtít, zajímat se, co je potřeba a zkusit. Bez rozhodnutí ke změně / třeba těch stravovacích návyků / to prostě nejde.

      1. To nevím, jak to všechno na zahrádku 10 x 5 metrů vlezlo. A kde máte brambory, obilí – toho se sní nejvíc. Brambory, pokud nechcete stříkat, tak musíte každý den sbírat mandelinku. Když vidím, jak zemědělci stříkají obilí rakovinotvorným Rundupem, tak mě přechází chuť i na rohlíky a chleba. Ale pečivo jíst musím a toho se sní nejvíc. A pochybuji, že rýže někde z Asie na tom bude lepší.

      2. Pane Lojzíku, t.č. sedřený, ten záhon 5 x 10 m byl jen pro nějaký doplněk listové zeleniny, koření. Brambory na takových záhonech bych nepěstoval a obilí již vůbec ne. Obilí, když jsem u něj, tak jsem dotazem u předsedy okresní agrární komory jednou zjistil, že tzv. ekologicky pěstované obilí se pěstovalo o pár metrů dál, na menším lánu, než to neekologické, jinak soukromý pěstitel versus agropodnik. A to u stejné okresní silnice. Předseda jednoho zemědělského podniku mi prodá /legálně / metrák obilí a to mi stačí na dlouhou dobu. Zrovna tak z prvovýroby kupuji i mák, třeba i kmín, když pěstují a také mám přes něj zdroj na brambory z Vysočiny. Někdy si nechám něco z obilí naklíčit /taky z čočky, sóji/, někdy si obilí uvařím jako třeba rýži či si vyrobím vlastní vločky či poněkud hrubou / z celého zrna / mouku. Klíčky se dají koupit zvlášť, zrovna tak otruby. Zkrátka, dá se žít relativně zdravě i v tomto světě, který opravdu do nás cpe leccos. Kdybyste se o problematiku pěstování potravin zajímal více, poradí Vám nejen pan Pardal, ale třeba zjistíte, že hektar zemědělské půdy uživí iks vegetariánů, tentýž hektar zemědělské půdy uživí ypsilon všežravců. Ale iks bude větší číslo než ypsilon. A to Vás může popostrčit i k hlubšímu ponoření se do problematiky, k získávání nových informací.

        Použiji ještě takový příměr. Chlap se umí dobře starat o své auto. Kontroluje chladící kapalinu, olej, vodu v ostřikovačích, dbá na dobré pohonné hmoty, udržuje brzdy, nahuštěnost pneumatik, čistí okna…..atd.. K tělu se tentýž chlap chová ale prapodivně. Nahází do něj, do trávícího traktu bez ohledu na kombinaci, na chemii slinivky, žlučníku, mišmaš / takové nářečí – slovo pro nepořádek / potravin. Pak krká, prdí, nadýmá se, má zácpu či průjem, pálí ho žáha, kvasí to v něm…..a nakonec vytráví a někdy zase nanovo. No a pak se diví, že se někdy něco v tom nástroji – v těle – porouchá.

        Mějte se hzky a zkuste i odpočívat. Někdy možná napíšete – Lojza odpočatý.

      3. Vendo, bez rozhodnutí změny stravovacích návyků to nejde. Ano. A co návyky konspirační, věřit všemu třeba nwoo.org ?
        http://www.nwoo.org/2016/04/24/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-1-dil/
        „Další nebezpečí představují dusičnany u kojenců. Vážou se na červené krevní barvivo hemoglobin, které má u malých dětí jinou chemickou strukturu, a blokují tak přenos kyslíku v těle….“

        Ano, dusičnany mají oxidační účinky na krevní barvivo, může vzniknout methemoglobinémie u dětí. Příčinou ohrožení zdraví kojenců je to, že mají málo kostní dřeně, která produkuje červené krvinky. V prvních týdnech života mají ještě hemoglobin od matky a nepřirozené ztráty hemoglobinu nemají čím obnovit, což je ohrožuje na životě.
        Zárodek a jeho vývoj má jinou chemickou strukturu hemoglobinu.
        http://www.wikiskripta.eu/index.php/Hemoglobin
        Hemoglogin je produktem evoluce a i malá změna ve struktuře je problém ( nemoc srpková anemie).
        https://cs.wikipedia.org/wiki/Methemoglobin%C3%A9mie
        Konspirace je jako sednout si do autobusu a šířit kolem, že ve světě je plno dopravních nehod s vážnými následky, u autobusů s hromadnými následky. A řidič může být barvoslepý, nerozezná červenou barvu, může být kardiak a dostat za jízdy infarkt.

        Norma dusitanů v pitné vodě V pitné vodě připouští ČSN maximálně 0,1 mg/l-1 NO2- je stejná jako za socialismu.
        Norma dusičnanů v pitné vodě je 50 mg/litr, pro kojence 15 mg/litr, stejně jako za socialismu. Kromě toho jsou k dispozici balené vody s naprostým minimem dusičnanů a dusitanů ( tzv. ledovcové vody třeba značka Dobrá voda).
        Normy pro zeleninu nejsou tak přísné jako dřív
        „Dusičnany samy o sobě nejsou příliš toxické, ale někdy se mění v dusitany, jež se mohou za určitých okolností podílet na vzniku rakovinotvorných nitrosaminů. Přesto některé epidemiologické studie ukazují, že velcí konzumenti zeleniny a ovoce jsou méně ohroženi rakovinou žaludku než ti, kteří zeleninu odmítají. Předpokládá se tedy, že případné negativní účinky dusičnanů mohou být vyvažovány účinkem prospěšných látek, ke kterým patří známé vitaminy C a E nebo karotenoidy.,,Důvodem, proč dusičnany, které jsou zejména v listové zelenině obsaženy v poměrně vysokých dávkách, už nepředstavují takové nebezpečí jako dřív, jsou nové vědecké poznatky. „V zelenině se současně s dusičnany vyskytují i ochranné látky, které působí proti jejich účinku, třebaže přesně nevíme jak,“ vysvětluje Jiří Ruprich, vedoucí brněnského oddělení toxikologie Centra hygieny potravinových řetězců Státního zdravotního ústavu.
        Poznámka: Hodnoty jsou v miligramech na kilogram a značí nejvyšší přípustné množství. Pro košťálovou zeleninu, kam kedlubny patří, je stanoven limit 700, pro rychlenou kedlubnu 300 mg/kg.
        To je také důvod, proč se takzvaná bezpečná denní dávka dusičnanů stanovená Světovou zdravotnickou organizací nevztahuje přímo na zeleninu. „Není totiž zcela jasné, zda dusičnany přijímané ze zeleniny škodí stejně jako ty, které dostáváme z jiných potravin.“
        Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/mame-se-bat-dusicnanu-051-/test.aspx?c=2003M107U05A
        Váš odkaz http://www.czechfreepress.cz/zdravi/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-3-dil.html
        Ano, rezidua pesticidů jsou nebezpečné a normy se proto snižují. Máme už několik generací, které žijí v prostředí pesticidů. Zapomněli jsme, že sytém brambory, několikrát obilí a nakonec žito s podsevem jetele, pak travina ničí střídáním plodin škůdce.
        Za socialismu se práškovaly brambory a jako děti jsme se školou sbíraly mandelinku z řádků, které byly úplně bílé od DDT. Do polí se dávala kvanta umělých hnojiv včetně dusičnanů a DAM ( dusík amoniakální) a šlo to do vod. Takže hezké vzpomínky na zdravý socialismus.

  3. ad/…….věřit všemu třeba nwoo.org ?
    http://www.nwoo.org/2016/04/24/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-1-dil/

    Vy víte, že si na hledání odkazů příliš nepotrpím. A hlavně v těch tématech, která mne zajímají. Lubošovi, který napsal, že neví o č. 1 tak jsem mu tam dal, ale i pro ostatní ty stránky s jedničkou a trojkou, jinak nic.

    Vy jste nabitý informacemi. Ihned můžete diskutovat o alchymii, o potravinách, o vesmíru, o kvantové fyzice….. . A oukej, to je v pořádku.

    Já na stránky různé, možná nekvalitní chodím sem tam. Nevím, proč mi podsouváte nwoo. Ale co chci říci. Nevím koho, jak, proč, může nějaká informace někam posunout, i od té z Vašeho pohledu nekvality, ke kvalitě zdrojů.

    Já Vám děkuji za mnoho odkazů. Proto jsem odlehčující téma k přírodě, ke stravování a k dětem, i otevřel. To je pro mne odlehčení. Ale jsou to určitě i závažná témata.

    Na úvod cituji Váš odkaz. Nečtu ho. Mám jiné zdroje a mám již v tom docela jasno.

    Použiji takový příměr z duchovní oblasti. Již jsem to tu v nějakém svém článku napsal – nehledám to, jestli to napíši stejně.

    Bylo to o pojmenování dobra – dobro je to, co nás přivádí na cestu k Bohu.

    A tudíž, jestli někomu pomůže článek z czechfreepress nebo z nwoo.org je mi jedno. Důležité je, že to nastane. A pak může přejít na jiný level, třeba na Vaše články, které tu nezištně nabízíte. Upřímně, Vaší odborné erudice nikdy nedosáhnu. A upřímně, ani nechci. Pro mne by to byla ztráta času – nejsou totiž ty „světské“ informace ty důležité pro moji cestu poznání.

    1. Vendo, všechny uvedené odkazy k potravinám.
      http://www.nwoo.org/?s=skryt%C3%A1+genocida+%C4%8Desk%C3%A9ho+n%C3%A1roda
      http://www.nwoo.org/2016/04/24/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-1-dil/
      http://www.nwoo.org/2016/08/09/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-2-dil/
      http://www.nwoo.org/2016/09/14/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-3-dil/
      http://www.nwoo.org/2016/09/27/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-4-dil/
      http://www.nwoo.org/2016/10/10/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-5-dil/
      http://www.nwoo.org/2016/11/01/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-6-dil-2/
      http://almanach.cz/2016/11/soucasna-kvalita-potravin-skryta-genocida-ceskeho-naroda-7-dil/
      Obecně si nemyslím, že by se kvalita potravin zhoršila, délka života v ČR se zvýšila. Po roce 1989 se naděje na dožití vyššího věku v ČR prodloužila, potraviny, ovzduší a zdravotní péče se zlepšila. I vesnice mají čističky odpadních vod. Aut je víc, ale mají katalyzátory. Zvětšil se podstatně oběh negativních zpráv a informací a ne všechno z toho je pravda. Když máte tak rád tu karmu, tak karma internetu klesá, sdílí se na sociálních sítích senzace a často nepravdivé informace, které ani jejich odesilatelé nečtou a směřuje to i do diskuzí a a příloh e-mailů.
      http://www.statistikaamy.cz/2015/03/nadeje-doziti-a-prumerny-vek/

      1. Pardale, človíčku, vždyť já vím, že umíte na internetu hledat a mnoho toho je u Vás, jak Vy říkáte, i ve Vaší hlavě.

        O tom ale můj článek není.

        Nepochopil jste ho, a mohlo mne to napadnout, že Vy neporozumíte, o čem je můj článek. Znovu napovím to „Odlehčení“. 100.000 myší, 100.000 balíčků čipsů. Jen ta vzpomínka na děti mohla evokovat jejich zvídavost do jejich věku, než se ve většině od rodičů odtrhnou.

        K tomu zvýšení věku Vám něco řeknu. Mám starého kamaráda, pán přes devadesát let, byl tři roky za Němců v koncentráku. Měl však zdravý kořínek a vlivem té zkušenosti později i zcela jiný, než konzumní způsob života. Na tento dar se dívá jinak, jinak si ho užívá. Sere na čipsy. Rád vzpomíná na skromný život za 1.republiky. Alkohol požívá jako lék, deci vína si vychutná. Malá slivovička ho nabudí. O jeho životním stylu by se dalo vyprávět hodiny.

        Včera jsem se díval ve vitríně na parte mrtvých spoluobčanů. Ano, z desíti tam byli čtyři nad 87 let. To jsou ty jiné kořínky a tam léky udržují a prodlouží život ještě v relativní kvalitě. Ale pak tam byla většina mezi 60 a 70 léty. Tam je již problém, ale zdravotní péče jim život prodloužila. Ale o kořínku se dá již těžko hovořit. Již to jsou poválečné ročníky a projevila se i ta chemie, pro vyšší výnosy. Ale i třeba stresy v rodině, a také málo pohybu…… Ale dnes to je ještě daleko jiný nápor. My dva se toho na tomto fyzickém světě nedožijeme. Ale dovedu si představit, jak za třicet roků budou, pokud to takhle bude pokračovat, ti budoucí padesátníci vypadat.

        Ale i v tom odlehčení je závažnost. Pokud tvrdíte, že dnešní maso je stejné kvality, jako to před padesáti léty, tak jste nic nepochopil. Hormony, antibiotika. Pokud si myslíte, že dnešní mléko je stejné kvality, jako to, co jsem jako kluk chodil kupovat do mlékárny – přímo ho prodavačka nabírala z konve a po ustátí doma ještě máma sbírala z něj smetanu, tak jste zase vedle. Pokud si myslíte že máslo má stejnou kvalitu jako to co se prodávalo na váhu z obrovské hroudy, tak jste vedle. Vejce, kdysi se žloutkem příslušné barvy, dnes do zelena z továrny zvané velkochov slepic. Dnešní jablka – zeptejte se, kolikráte v roce jsou jabloně stříkány. Kamarád, inženýr, ředitel Agro podniku byl na exkurzi v Itálii – tam v ovocných sadech stříkali jabloně před květem a až do sklizně 13x – pamatuji na jablka červavá – dnes ne, červi se do toho jablka nedostanou, je pro ně otrávené.

        Myslete si co chcete o potravinách, o délce života, o prodloužení naděje na dožití vyššího věku…… . Já Vás o ničem opačném nepřesvědčuji a ani můj článek to nemá za cíl.

      2. Pokud si myslíte, že dnešní mléko je stejné kvality, jako to, co jsem jako kluk chodil kupovat do mlékárny – přímo ho prodavačka nabírala z konve a po ustátí doma ještě máma sbírala z něj smetanu, tak jste zase vedle. Pokud si myslíte že máslo má stejnou kvalitu jako to co se prodávalo na váhu z obrovské hroudy, tak jste vedle. Vejce, kdysi se žloutkem příslušné barvy, dnes do zelena z továrny zvané velkochov slepic.

        +1!

      3. Tady bývají testy. http://www.stream.cz
        Ten dnešní začíná čajem, pesticidy FUJ, a potom to hlavní – vejce !!!! /poškrábat?, ne otestovat/
        Jak se získá barva vejce? – přidáváním barviva canthaxantin do krmiva pro slepičky a pak její vajíčko vypadá skoro jako bio?

        https://www.stream.cz/adost/10015296-necerstva-a-dobarvovana-vejce-v-nasich-obchodech

        Věda zasahuje do krmiv? Ne, to lidé umí obejít předpisy a použijí kde co! A tak i tady vyplývá, že na podvody u vajec jsou kanóni Poláci? Nechci jim však nijak škodit.

        Pro odlehčení vtip:

        Jaroslav Vojta s Karlem Högrem

        H: Jaroslave, kolik sníš na lačno vajec uvařených na tvrdo?
        V: ….no, asi tři?
        H: Ne! Na lačno sníš jen jedno, ty další již nejsou na lačno.
        V: To je dobrý, to musím říct doma manželce.

        V: ty, stará, kolik sníš vajec uvařených na tvrdo na lačno?
        S: …..no tak dvě, myslím
        V: Ty seš blbá, kdybys řekla tři, tak ti řeknu prima fór!

      4. Anonyme uV,
        http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E161g kantaxanthin
        https://www.stream.cz/adost/10015296-necerstva-a-dobarvovana-vejce-v-nasich-obchodech
        Nemůžeme ze zdravotního karotenoidy (kantaxanthin) přidávané do krmiv považovat za škodlivé, říká zhruba odbornice na videu. Ukazuje pak na to, že čerstvá vejce čerstvá až tak nejsou. Naše jsou kontrolována na salmonelozu lépe. A to je tak všechno.
        https://cs.wikipedia.org/wiki/Kantaxantin
        V USA se smí přidávat do krmiv i potravin, u nás do potravin ne.
        Seznam Éček s rozumným komentářem je na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek
        Škodlivé je všechno, když je toho moc. I moc hořčíku, to neznamená nepít minerálku Magnezii.
        Aditiva jsou i bez škodlivých účinků např.
        http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E161b luthein

      5. Díky za obsáhlé poučení. Ještě jsem na PC a tak mohu reagovat. Líbí se mi, jak berete věci vážně, jak třeba srovnáváte s Amerikou. Mimochodem, ta má být snad naším vzorem pro stravování, potraviny? Ale fakt, jste odborník, to jsem již tady po pár vstupech poznal a vlastně mnou nabídnuté „odlehčení“ pak doplníte tak, vč. odkazů, že lidé sem chodící mohou získat ucelený pohled na problematiku. Zadarmo.

        A když jsem u té chvály. Jméno Dr.Bircher-Benner, asi Vám to něco říká a nebo si uděláte důkladnou rešerši. Má, podle Vás,význam syrová strava pro rozvoj duchovních schopností člověka? Já se k jmenovanému odborníkovi a jeho názorům přikláním.

        Díky za případnou odpověď. Ale, a teď bohužel, u Vendy bude zase až zítra a tak již nezareaguji.

      6. Anonyme uV, syrová zelenina a ovoce. Vařená a pečená strava (třeba chléb) snižuje nároky na trávicí trakt ( v chlebu jsou dextriny jednoduší sacharidy než škrob). Syrové maso se nejí už pár desítek tisíc let a nejspíš to lidstvo chránilo před řadou parazitů ani salmonelóza nepotěší. Mléko syrové je lepší, ale může obsahovat zárodky tuberkulózy a asi i encefalitidy.
        Tzv. živé enzymy se syrové stravy, je otázka jestli je potřebujeme, ve střevech je asi 10 x víc bakterií jak lidských buněk. I pitomá bakterie má asi 2000 enzymů. Enzymy prostě nejsou vitaminy, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat ze stravy. Léčby antibiotiky likvidují střevní bakterie šmahem, ale tělo to dokáže obnovit, ve (znovu) vhodných podmínkách se bakterie množí neuvěřitelně rychle.
        Nejstarší žena světa ,myslím Italka 117 let, každý den si dává ráno dává syrové vejce ( první na lačno jak píšete:).Lékaři jí to chtěli rozmluvit, ale nedala se.
        Když srovnám ječný šrot a pivem, tak druhé chutná líp. I prasatům se šrot spařuje teplou vodou. Vlk se živí syrovou stravou a žije 12-15 let, čili jako pes, který doma gaučuje, trochu se proběhne a občas dostane za odměnu piškůtek. Granule jistě neobsahují syrové maso.

      7. Díky za Vaši sondu do stravování, bakterií, enzymů a za poznatky o syrovém masu.

        Asi jste ale nepochopil moji otázku. Nevadí.

      8. Anonyme uV, Vaše otázka „Má, podle Vás,význam syrová strava pro rozvoj duchovních schopností člověka? “
        Odpověď je zřejmá z mého příspěvku. Syrová strava na duševno vliv nemá. Vliv na duševno má hlavně to, že duševno se stravou rozumně zabývá.
        Dr.Bircher-Benner se mezi válkami zabýval stravou spojenou se zdravým životním stylem ( hodně pohybu), syrovou zelenou tehdy propagoval jako jeden z prvních, dnes je to každému jasné.
        Předchůdci neolitiků se živili v létě kupodivu hojně obojživelníky ( žábami), měkkýši, sběhem některého hmyzu ( luční kobylky) a jedli to možná za syrova. Dobrou chuť se syrovou stravou. Dnes to asi nebude to pravé, i pes se desítky tisíc let přizpůsobil a sacharidy tráví dobře.

      9. Vendo, statistika 100 letých válečných veteránů ( třeba piloti RAF nebo veterání východní fronty) neříká nic o průměru, doba dožití byla menší než dnes, to je mimo diskuzi. Nedělám závěry z toho, že můj děda kromě poslední zimy pracoval přiměřeně svému věku na statku, zemřel po krátké nemoci v 89 letech, kouřil až do konce života denně fajfku, snídaně monodieta bílé kafe ( oslazené svařené mléko + melta) + chleba, smažily se sádle vejce pořád, syrovou zeleninu jedl -jen salát a okurky, ovoce ze sadu, když se neurodilo, tak nebylo v zimě. Večeře typu brambory a mlíko, to bylo často. Před 100 lety v každé rodině umíraly malé děti, stačí se podívat do farních kronik narození a úmrtí ( https://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs).
        V 60. letech byla pole zaneřáděná DDT ( mateřské mléko v Čechách 2x víc DDT než ve Švédsku), DDT to se dostávalo všude a má rezidua až 300 let v ŽP. V 60 letech ( myslím nejvíc 1962) byla v Čechách větší radioaktivita z jaderných zkoušek ve světě ( 90 Sr, 137Cs) jak v roce 1986 po Černobylu. V 70. a 80. letech se do polí praly ne světovém trhu nejlevnější superfosfáty nejhorší kvality s vysokým obsahem kadmia, které narušuje spermiigenezi atd. Jezdilo se na benzín s tetraethyl olovem, v 1 litru benzínu dávka olova, která je pro člověka smrtelná, rezidua tohoto benzínu jako PbBr2 vsude desítky a stovky metrů kolem silnic. Ještě v 60. letech se sklízelo obilí samovazy a sváželo z mandlíků. Když přišly mandlíkové 14 denní deště, tak třeba žito ( ze žita se dělal chléb 80 ku 20 pšenice) zplesnivělo, vzrostlo v mandlících a snopy se pak obracely, jen se z toho mykotoxiny prášily. Akorát se nevědělo, že mykotoxiny jsou rakovinotvorné.
        Jistě že domácí opečovávaná kráva měla mléko dobré a bez zánětů. Jistě že slepice, které běhaly po dvoře a zobaly si trávu měly vejce s oranžovými žloutky.
        Podmínky pro zdraví dětí nebyly lepší stravou ( proč se dával rybí tuk proti křivici, kterou dnes nikdo nemá?), nebyly lepší pro pobyt v místnostech často společně se starými a různě nemocnými členy rodiny. Byly lepší mnohahodinovým pobytem na vzduchu, pohybem a přiměřenou smysluplnou prací. Co máma dala na svačinu, to dítě snědlo, ne že se vyhodil kus chleba.
        Krájené máslo z hroudy bylo na vaření a žlutá barva nebylo nic jiného, než to, že bylo nažluklé, skladované na vzduchu a v teple. Dnešní máslo má 82 % tuku+18% vody, a je homogenizovované, čili světlejší kvůli té vodě a je řádně zabalené a zchlazené.
        Beru jablka od soukromníka, který stříká 6x a má certifikát na pesticidy a 5 těžkých kovů ( které má hluboko pod normou až 100x u olova).
        Takže Váš příspěvek- děti nejezte chipsy a sušenky je v pořádku. Děti jezte, co Vám máma dá sebou. Ne stovkou na den pro chipsy, kolu nebo limonádu s kyselinou citronovou, kafe a energetický nápoj a ještě zbude na cigáro. A pohyb žádný.

      10. EDITOVÁNO ADMINISTRÁTOREM: Obsah komentáře byl vymazán, protože porušoval zásady věcné a slušně vedené diskuse.
      11. Anonyme, máte na svém obzoru bez mráčků informací hodně jasno. Už jsem se skoro lekl, že máte nějaké argumenty.

      12. Pardale, bylo by to na dlouhé besedování a dávání si různých příkladů z minulosti dávné i nedávné. A právě, jak popisuje ta 60., 70. a 80. léta, tak to je to, co v té době narozeným a vyrůstajícím dětem život zkrátí. To číslo průměrné délky života zvedly právě ty ročníky, které získaly základ ještě před tou chemií, narozeni ve dvacátých a třicátých létech 20.století, a pak jim věk zvedla lékařská věda, nové léky. Ale to nejde donekonečna. Dnes se projevují jisté choroby již u mnohem mladších lidí, dokonce u dětí, které dříve trápily a usmrcovaly až staré lidi. Pokud tedy vůbec. Těžko lze oponovat termínu „nárůst civilizačních chorob“. Ten je zřejmý. Můžete hledat procenta úmrtí na tu či onu závažnou chorobu před 70ti léty a dnes. Vzpomínám si, jak jednou za rok jsem jako dítě v padesátých létech onemocněl a dostal jsem pro léčbu penicilín. Existoval jen jeden druh a zabíral u mne téměř okamžitě. A dnes? Najděte si sám, jak jsou děti „odolné“, máte na to.

        A ještě tento pohled. Lékařská věda jde dopředu, to je fakt. Ale nákladná léčba, dokonce již jen vyšetření stojí často takové prostředky, že již dnes není pro všechny stejná možnost se k ní dostat. A léky, jako obrovský džob pro průmysl, jež je vyrábí, se pouštějí v takové míře a škále, že ani lékaři již nejsou schopni vědět o jejich vedlejších účincích. Proto ten rozsahem „románový“ příbalový leták. Víte přece, že umírání na vedlejší účinky léků je poměrně běžné, dokonce myslím, že je to na třetím-čtvrtém místě? Ale i to si najdete.

        Závěr Vašeho předchozího příspěvku, olala, Vy jste mne snad pochopil!

      13. Vendo, Vaše články nechápu, ale o to nejde. Pokud hledáte fakta, tak je to jináč.
        Naděje na dožití v ČR roste od 1950, a to jsou ročníky, které prošly civilizačními změnami nejvíc. A to máme navíc dopravní nehody a HIV.
        https://is.mendelu.cz/eknihovna/opory/download.pl?objekt=42536
        graf od 1950
        Střední doba života roste všude ve světě
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Life_Expectancy_at_Birth_by_Region_1950-2050.png
        graf od 1950

      14. Vendo, ono to tak složité není. Lidé větší část svého života než dříve prožijí s nějakou nemocí. To má dva důvody- dožívají se většího věku a ve vyšším věku je nemocí více, třeba i ta cukrovka ( diabetis melitus), arterioskléroza, artroza, alzenheimer a parkinson… Z vážných nemocí ( infarkt, prostata, některé druhy rakoviny) se více uzdravují, ale málokdy do úplného předchozího zdraví.
        Jedna studie říká, že děti mají více alergie, protože jsou od mládí v příliš sterilním prostředí a nedokáží pak v dospělejším věku alergenům vzdorovat.

  4. Odlehčení před Mikulášem?
    Ještě pár hodin a bude konečně tento den pryč.
    Ale svým dětem jsem půjčovala svůj starý nenošený kožich, to pro tu, která chtěla jít jako čert, druhé dceři mé svatební šaty, ta šla za Mikuláše.
    Ano, nač nevinným, dětem, lidem, kazit jejich zábavu, či dokonce víru….

  5. Za chvíli bude špičkový fotbal.

    Václav vaří zázvorový nápoj = bašta.

    Čtu si tady příspěvky. Jo strava, to je jeden ze základů. Před asi 5ti léty jsem si zvykl na ovesné vločky. Smíchám je ale navíc s pšeničnými a žitnými, do toho slunečnicové semínku a rozinky, večer směs zaliju studenou vodou a přisypu lněné a chia semínku a ráno skořici a kurkumu, prohřeju, omastím lžící dobrého oleje a přisladím medem a bašta je na světě !! 4x týdně perfekt snídaně. Na takovou stravu by měli odborníci vymyslet automaty ve školách, ne na čipsy.

    http://farmazdravi.cz/co-se-stane-s-vasim-telem-kdyz-budete-jist-kazdy-den-ovesne-vlocky/

    Pěkný večer všem.

  6. Anonym u Vendy .

    Nič v dobrom ale keby som zbaštil to , čo si si pripravil k raňajšej stolici, stal by sa zo mňa do dvoch – troch mesiacov ,,spevavec“, konkrétne sýkorka hrbatá a skončil by som svoju pozemskú púť ako v parku zamrznutý vták s napučaným bruškom…

    Keby som toto pojedol len zo tri krát, tak by som, sa už asi nikdáj ani
    ,,nevysral“, lebo by mi to ,,zapieklo“ z vnútornej strany riť…

    Jedine čo by Ťa ešte ochránilo , je semeno z ľuľkovnice kudrnatej, s výtrusmi plesniaka sychravého v  primeranom množstve , tak zo 5 džobárikov …

    Semená Tebou prihadzované zapekajú a mnou doporučované premazávajú…

    A teraz bábo raď a zachraňuj…

    1. Ech, Noho, copak já si připravuji snídani k ranní stolici?
      A že byste se již „nevysral“? Ba naopak. Takové vločkové jídlo je pro střeva přímo kartáčem.

      A pro ty zahrádkáře. Sám jsem měl zahradu v rámci pronájmu od ČSZ. Byl jsem mladý, pomáhala mi ještě i máma, děti – to ještě nebyly mobily a PC. Vysadil jsem si 12 ovocných stromů, rybízy, maliny, něco zeleniny a hlavně to byla rekreace.

      Tady jsou ale informace, o kterých se dá říci – zasvěcené :

      http://echo24.cz/a/wrtkF/takova-bude-budoucnost-jak-se-na-ni-dobre-pripravit

      1. A až jsem to odeslal, všiml jsem si, že za článkem z odkazu jsou další a vybral jsem jeden, pro slovanskou duši jako pohlazení:

        http://echo24.cz/a/wgyZh/prezije-ten-kdo-ma-brambory-zeli-a-cibuli

        Pokud by se někdo zajímal, proč pro slovanskou, tak zase až příště, asi po odpoledním biatlonu. Připomínám, Gabča pojede a doufám, že nás potěší. I to je to odlehčení.

      2. Tak jsme dnes odpoledne měli televizní sport. Úspěch /Puskarčiková/, neúspěch / Gábina Koukalová /, neúspěch nový sport – naši ve florbalu.

        A do toho jobovka s věkem Američanů. Ale zřejmě nejde o vědeckou studii ???!!
        Úryvek :
        „Nemoci ze zoufalství
        Opět by šlo říct: Je to jen zanedbatelné množství. Ne zcela. Na milion připadá 1 340 předčasně zemřelých a na deset milionů už jde o jedno české město. To hlavní je však jinde: míra úmrtnosti v této skupině stoupá, zatímco u jejich protějšků v jiných bohatých zemích, stejně jako u jiných rasových či etnických skupin v Americe, stále klesá.
        Bližší pohled ukázal, že bílí Američané středního věku shodně umírají na příčiny, které spadají do kategorie nazývané „nemoci ze zoufalství“: alkoholismus a jím způsobené nemoci jater, drogy či sebevraždy, jejichž nárůst je rovněž varující. K tomu se přidávají nemoci, za nimiž je vysoký stres a špatný životní styl – srdeční choroby, mrtvice či cukrovka.
        Nárůst těchto úmrtí je v posledních letech tak vysoký, že skupina méně vzdělaných bělochů statisticky stahuje dolů i veškeré své bílé vrstevníky včetně vysokoškoláků, jimž se daří dobře a žijí stále déle. Faktem je, že pokud jde o délku života, jsou na tom běloši pořád lépe než černoši nebo Hispánci. Ale tyto dvě skupiny už bělochy dotahují, zatímco délka života bělochů se mezi lety 2013 a 2014 lehce propadla místo toho, aby měla lehce stoupající trend.
        Američtí experti si to vysvětlují tím, že na běloších této skupiny se projevují zhoršující se ekonomické a společenské vyhlídky. V podstatě lze říct, že v 21. století ztrácejí dech nebo si to alespoň myslí. Mají nižší příjmy, menší šanci najít dobrou práci, méně se jich i žení. A častěji než stejně staré lidi v minulosti je bolí záda a klouby.“

        Celé na:
        Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/spojene-staty-zkraceni-delka-zivota-belosi-nemoci-ze-zoufalstvi-pxy-/zahranicni.aspx?c=A161209_150931_zahranicni_aba#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zahranicni&utm_content=main

        Vím, že to není žádné odlehčení.

      3. Další neodlehčení :

        „„Umělé oplození jako časovaná bomba je nejhorší scénář. Nemůžeme vyloučit, že tato metoda nezkrátí délku života. Může to také zvyšovat riziko diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity,“ varuje docent Gagneux.

        Svou teorii opírá o jednu menší studii ze Švýcarska. Tam provedli experiment s padesáti dětmi počatými přirozeně a padesáti dětmi počatými ve zkumavce. Poslali je do Alp vyšplhat pořádný kopec. V řídkém vzduchu čelila jejich těla podmínkám, které napodobují stárnutí. Děti z umělého početí měly více problémů s dechem a oběhovou soustavou.

        V jiné studii zase vědci prokázali, že uměle počaté myši jsou náchylnější k diabetu a hormonálním potížím.

        Jenže! Nejstarší uměle počatá osoba je stále mladá. Je jí sedmatřicet let, střední věk nastává až po pětačtyřicítce a stáří po pětašedesátce. Takže nikdo zatím netuší, jak se těmto lidem bude dařit ve vyšším věku.

        „Přirovnal bych to k rychlému občerstvení. Trvalo to padesát let. Dnes máme díky němu generaci, která je menší, obéznější a umírá mladší,“ svěřil docent Gagneux na konferenci Americké asociace pokročilé vědy ve Washingtonu DC.

        . . . . . . . . . .
        převzato z – http://www.bety.cz/deti-a-rodina/clanky/18800/Deti-z-umeleho-poceti-jsou-casovana-bomba-varuje-vedec

    1. Lojzo, jen pro Vás jedno odlehčení, byť jste se po ránu asi již odlehčil.

      Jednou se mne ptal syn, jaký jsem prožil největší mráz. Nečekejte však žádnou senzaci.

      Nevím přesně, kterou zimu to bylo – snad 1967 nebo 1968 – učil jsem se řemeslu a do práce jsem to měl asi dva kilometry. A chodilo se na 5:30 a pěšky a mrzlo – 35 stupňů. Samozřejmě, že rodiče to s dětmi / i puberťáky / mysleli vždy dobře a otec mne večer přesvědčoval – vezmi si podvlíkačky ! Chápete, sedmnáctiletý kluk se bude na šatně převlékat do modráků a na sobě podvlíkačky? A tenkrát nebyly ty boty goratex, ponožky do mínus kolika stupňů. A tak jsem jako frajer ty dva kilometry ušel v riflích, ponožky krepsilonky, holé nohy, a na nohou polobotky za 105,-Kč, takové ty, které se za jednu sezónu proděravěly, ale švec je za pár korun „podrazil“. Tak zmrzlý jsem nikdy potom již nebyl.

      A teď – pár zim zpět – co to bylo za zimy? Sníh u nás v nížinách téměř žádný, rybník, kde jsme jako kluci měli neomezené kluziště ani jednou nezamrzl. Snad ta letošní bude zima zimovatá?

      Ale co to je -35 oproti Antarktidě : / z wikipedie /
      „Na centrální plošině Východní Antarktidy byla ve stanici Vostok dne 21. července 1983 naměřena absolutně nejnižší teplota na zeměkouli –89,2°C. Nejvyšší teplota na Antarktidě byla naměřená na české polární stanici Mendel dne 23.3.2015, a to +17,8 °C. Teploty ve vnitrozemí se v zimě (červenec) pohybují průměrně od –40 °C do –70 °C, extrémy dosahují i –90 °C, v létě (leden) kolísají mezi –10 °C a –40 °C. Východní Antarktida je obecně chladnější.“

      A když má jít o odlehčení, tak ještě jedno kopírování ze stejného zdroje :
      „Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

      Antarktida má značná ložiska nerostných surovin. Využití těchto ložisek nastálo zakazuje Protokol o ochraně životního prostředí Smlouvy o Antarktidě, tento zákaz může být přehodnocen v roce 2048. Případné využití také budou ztěžovat nepříznivé přírodní podmínky i odlehlost oblasti od vyspělých průmyslových center světa.

      Nejvýznamnější jsou ložiska uhlí ve Transantarktickém pohoří a Viktoriině země, ropy a zemního plynu v oblasti Ross-Weddellovy deprese, železných rud v zemi Královny Maud, cínu, mědi, uranu, zlata, diamantů, olova, manganu a dalších. Oceány obklopující Antarktidu jsou bohaté na tuleně a velryby i některé druhy ryb. Díky svému mohutnému ledovcovému příkrovu je kontinent největším rezervoárem sladké vody na světě.“

      Chci tím jen naznačit, že po tom roce 2048 /možná i dříve/ budou velmoci bojovat, kdo tam vtrhne a jak si to všechno rozdělí. Naštěstí, to již mi bude 98 let, mne to nebude tak zajímat, maximálně budu diskutovat s Pardalem o oblasti s nekonečnou hustotou hmoty.

      Pěkný den. Víte co vyprávěl stréc Pepin v Postřižinách své krásné švagrové? Nudíte se? Kupte si medvídka mývala.

      1. ad.: Naštěstí, to již mi bude 98 let, mne to nebude tak zajímat, maximálně budu diskutovat s Pardalem o oblasti s nekonečnou hustotou hmoty.

        No to si fandíte, jen aby Vás zítra nepřejelo auto. Neboť, jak praví pořekadlo: „Nevíme dne ani hodiny.“

        ad.: Sníh u nás v nížinách téměř žádný, rybník, kde jsme jako kluci měli neomezené kluziště ani jednou nezamrzl.

        A to už zpívá Karel Gott, že dřív bylo všechno lepší.
        https://www.youtube.com/watch?v=dwKJKm3m8oU

  7. Vendo,

    chcem sa Ťa opýtala, prečo si do svojho článku vložil tú ,,fodográfiu “
    inkriminovaných hríbov ?

    Veď ak dobre kukám, to ,,oni“ spôsobujú vaginálnu mykózu . Nie neumyté a zaparené ženské oné, ale práve spóry týchto konkrétnych , húb sú vraj príčinou tej choroby vlhka a tepla …

    Neviem prečo, huby napadájú len ,,ženské“ organizmy a penisy sú bez mykotík. Je to nebeská záhada, ale ja tuším, že aj tam je jadrovník problémov v tom, že tá Eva z toho Edenu bola prvá , čo zožrala to Jablko, odrody naftalínky denaturális a ona nahovorila aj toho chudáka , toho hlineného Adama , aby aj ,,ON“…

    A okrem Kainovho znamenia, čo nosím na riti svojej, máme TU aj chorobu, ktorá sa ťahá od ,,nevidím do nevidím“, teda od genesis, po súčastnosť…

    Ano ,tá vaginálna mykóza o ktorej by som nič dôverne nevedel, nebyť reklamných agentúr, ktoré na ňu v reklamných ,,šótoch“ poukazujú a dávajú nám návod ako proti nej, či ako s ňou harmonicky nažívať, keď ju už chytíme, v cudzej posteli s cudzou ženskou …

    Že vraj chýba Amen ? No len to !!!!

    1. ad. Neviem prečo, huby napadájú len ,,ženské“ organizmy a penisy sú bez mykotík.

      To bude asi tím, že je tam vlhko….

  8. Noho, Vy experte.

    První dotaz má jednoduchou odpověď – fotografii tam vložil pan Libor Kukliš, což je provozovatel zdejších stránek.

    Muchomůrka, o které píši v článku, je sice houba, ale není to hřib. Tady na stránkách, v diskuzi, tento Váš omyl není tak nebezpečný, i když někdo, komu se Vaše příspěvky líbí a kdo Vám věří, by mohl na Vás dát a příští houbařskou sezónu nasbírat tyto houby, Vámi označené jako hřiby. Samozřejmě před tím varuji – muchomůrka zelená není hřib!! – a Vám doporučuji trochu samostudia. Pak nebudete psát takové kraviny.

    Kde jste vzal informaci (můžete dát odkaz), že právě muchomůrky zelené způsobují vaginální mykózu – píšete „ak dobre kukám……“ ? Kam jste koukal, když jste to psal? Snad ne do vagíny Vám blízké osoby.

    Myslím však, že i kdyby si žena cpala čerstvě nakrájené či i sušené muchomůrky do vagíny, nebude z toho mykóza. A kdyby ji snědla v příslušné dávce, jako smrtelné množství, tak si již svoji případnou mykózu ani neuvědomí.

    Psal jste to zřejmě v cizí posteli s cizí ženou, jak píšete. Ještě Vám doporučím, že na vaginální mykózu jsou dobré termální prameny v Podhájské na Slovensku.

  9. Vendo, už som Ti ráz napísal, že si aj srandista ..

    Teraz to potvrdzujem, lebo si ma poslal do Podhájskej , kde mi tá teplá voda ktorá obsahuje soli a ingrediencie ešte z obdobia, keď Hospodin bol v larválnom štádiu a ešte neskríkol tú z literatúry známu holú vetu : Budiž Svetlo…

    Prečo ??

    Tá teplá voda je labužou pre tie vaginálne mykotiká, ako sú teplo a vlhko aj pre tie ,,strapcióny“ v Petriho mištičke …

    Ale mne by to nepomohlo, lebo ,,penisníci“ , akými som aj Ja, nemôžu byť nositeľmi vaginálnej mykózy a tá penisová , sa ešte neobjavila nikde …

    Ale o.k. myslel so to dobre. Preto máš ku svojej karme pripísaný bod G…

  10. Gilgameši, nezavádějte se mykózy a lázně. Já se už po reklamě na Prostenal Uno a tampony O.B. cítím lépe a chápu, co je pocit bezpečí.

  11. Pardále,

    už aj Ty ,,Brútusi“? A že vraj tampóny O.B. Asi máš na mysly tie O.B plus, tie extra hrubé. Tie si ,,nasúvaš do“…? Jedine to ide ,,rektálne“ a keď veľmi trváš na tom, že ,,Ano, aj „, ešte Ti uverím, že to zavádzaš orálne …

    Kristova noho, to sú mi novinky. Asi som momentálne zaostalý, lebo ja som to doteraz ani neskúsil.Už viem z reklám , čo je napadnutie vagíny vírusom a ako ona trpí a viem aj ako zneužíva vagínu bacil, tá odporná zelená príšera, ale tieto Tebou uvádzané praktiky som u nás, myslým tento náš ,,vyspelý bašalik“ ešte ani nezaregistroval…

    Ako hovorieval Amos : Neučil si sa , keď si mal možnosť, zostaneš sprostý až do posledných dní, teda až do doby, kým sa to všetko nevráti do pôvodného stavu, keď sa Slnko zase začne otáčať okolo Zemeplacky…

    Ver mi, je to napísané v Biblii , modré na orandžovom, teda je to PRAVDA…

  12. Apel.

    Apelujem na kresťanov prvého levela, aby už opustili toho ,,debilného“ Deda Maróžonnogo, lebo je to už trápne. Taký biskup , aby zo svojho dal niekomu , to ,,TU“ ešte nebolo a nebude. Tí sú schopní vykradnúť aj ,,šporiteľničku“ v domčeku, kde prebýva virtuálny Taťulda, len aby mali mastnú hubu…

    Ano, buzíkov a pedofilov je na 1 mm2 najviac práve medzi nimi, ale že by si ONI odtrhli od svojej huby, to uverím radšej tomu , že podľa neoverených správ z Najdiaľnejšieho Západu, Satan sa obrátil na pravú vieru a čerpá ,,siedmy deň“, po vzore Taťuldu Nebeského…

    Ale k apelu…

    Blíži sa deň, kedy sa plod Protožidovskej devy a Hospodina mal narodiť v nemenovanej protožidovskej dedinke a mali sa k nemu hnúť 3 pochybní nepalácoví tajtrlíci s darmi, ,,nič moc“…

    Stalo sa to vraj podľa protokresťanskej povery pred 2.234 rokmi, plus mínus ,,autobus“, niekedy v období, kedy sa kotili ovce na paši , teda niekedy v období medzi júnom a februárom …

    Tento mutant dlho unikal vtedajšej spravodlivosti a až po dlhom období ,sucha“ urobil svoj prvý hókus – pókus s vínom na svadbe a od vtedy to s ním išlo ako na tobogáne…

    Apelujem na vás vykladači Biblie a rozprávkári všetkými masťami mazaní, aby ste to uviedli na pravú mieru a hodili niečo ,,do pľacu“…

    Ináč si poseriete svoju karmu , za ktorú by som vám už teraz nedal ani ,,deravú päťcentovú drachmu“..

    Ale upozorňujem neodpisovať kresťanské bludy a poveri, ale dať do toho svoju slezinu, pľúcka, či hemoglobíny …

  13. Na Mikuláša je už neskoro hľadať hríby, jedno spojenie hríbov a Mikuláša by som vedela. Muži mohli dať svojim žienkam na Mikuláša do čižmičky sušené dubáky, ona by ich dala na štedrý deň do vianočnej kapustnice , prípadne hríbovej omáčky. Spokojná môže byť potom celá rodina.

    1. I když se na Mikuláše jedná jen o drobné dárky, asi bych se zlou potázal, kdybych daroval ženě sušené houby. Dárek musí být využitelný jen pro obdarovanou, tedy u mne. Například sada kuchyňských nožů,kuchyňský robot….atd., patří mezi tzv.společné dárky. Houby také.
      Díky za vstup.

      Když jsem se v mém článku zmínil na úvod o počtu otrávených myších, tak pro odlehčení ještě o myších, u kterých se zvýšilo značně riziko rakoviny po pokusu užívat na ně lidské hydratační krémy.

      http://ceskoaktualne.cz/2016/12/zpravy-ze-sveta/oblibene-hydratacni-mleko-zvysilo-u-mysi-po-17-tydnech-vyskyt-rakoviny-az-o-69/

      1. Vendo všetky kuchynské spotrebiče ako robot, domáca pekáreň, vysávač atd. sú využiteľné len mnou, preto sa im ako praktickému darčeku vždy poteším. Niekedy je ťažké trafiť sa do vkusu obdarovaného , môže byť z toho niekedy prúser ,keď niekomu darujeme napr. letenku a on má fóbiu z lietania. Odkaz je zaujímavý, díky.

  14. Jak by napsal zdejší slovenský myslytel, blíská se tu / v ČR / na lepší časy. Že by čipsům odzvonilo :

    Praha – Když si chtějí starší studenti na gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce koupit sušenky, musejí prodavačku požádat o „podpultové zboží“. Víceletá gymnázia se tak vypořádávají s vyhláškou, která od ledna zakazuje prodej nezdravých potravin na základních školách.
    „Podle takzvané pamlskové vyhlášky je zakázané nezdravé zboží i nabízet, takže prodavačka ho má schované a dává ho jen na vyžádání starším studentům,“ popisuje ředitelka gymnázia Šárka Staníčková.
    Vyhlášku prosadil exministr školství Marcel Chládek, aby se dětem neprodávala káva, chipsy či nezdravé majonézové bagety. Jenže definice zdravých potravin ve vyhlášce je tak přísná, že se tam nevejde ani celozrnné pečivo, některé bílé jogurty či müsli sušenky.

    Více na:

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chipsy-jen-na-vyzadani-z-nezdravych-potravin-je-na-gymnaziic/r~47c6a3f4c14b11e682e20025900fea04/?redirected=1481701918

    . . . . . . . . .
    Vypil jsem u Vendy jednu skvělou, čerstvě pomletou „arabiku“ / my ji tak důvěrně říkáme / a již zase letím. Holt před vánocemi je mnoho úkolů. Venda včera poslal další příspěvek – mohu říct, není to nic pro odlehčení. Obrazně řečeno, možná bude v áleji nablito.
    A jak se u nás na pokraji Malé Hané říká – pěkné deň.

  15. Pardale údajne najstaršia žena ktorá oslávila koncom novembra 117 rokov sa podľa jej slov dožila svojho veku okrem 2 surových vajec denne aj vďaka tomu že okrem pár mesiacov nežila s mužom.
    „Bola zamilovaná do mládenca, ktorý však padol v prvej svetovej vojne. Potom sa vydala – aj keď, ako priznala, nie z lásky – a narodil sa jej syn, ktorý však ako polročný zomrel.

    Rok nato, v roku 1938, svojho manžela Giovanniho vyhodila z domu, lebo bol násilník. Potom už o mužov stratila záujem, aj keď „papierovo“ bola vydatá do roku 1978, keď jej manžel zomrel.“
    Z toho vyplýva že dlhovekosť nie je len o stravovaní :-)

  16. Jiní dlouhověcí žili léta v manželství ( kosmonaut John Glenn byl ženat 72 let a zemřel v 95 letech) a se spoustou dětí, vnoučat atd. Když vyženete manžela, nic jistého tím nemáte, ani dlouhý život.

    1. Zapomněl jsem odkaz na dlouhověkost, která i u nás roste a má růst dále.
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Dlouhov%C4%9Bkost
      „Podle průzkumů k dlouhověkosti nenapomáhá pozitivní myšlení, ale naopak rozvážné chování.[8] Dlouhověkosti se lidé více dožívají v bohatších zemích a městech. Důležitá je i možnost dostatečného stravování pro potlačení infekčních onemocnění.“
      Takže jsem nerozvážně ládoval dobré cukroví odložené kvůli nedokonalému tvaru, jdu rozvážně spát s pozitivní myslí.

      1. Proč se všichni pořád staráte, jak to zařídit, abyste na té „Zemeplacke“ byli co nejdéle? Nejdůležitější je přece něco vykonat. Vykonat to všechno, co jsem si předsevzal. A pak je mi úplně jedno, jestli „otrčím kopytá“ v 60. nebo v 90. letech. Jestli to stihnu do 60., tím líp. Nevím, proč bych tady trčel s bypasama, pamperskama a falešnýma zubama do 100 let.

      2. Dobré ráno.
        Jak jsem napsal v článku, vycházeje přitom ze zprávy týkající se 100 tis. balíčků čipsů MUDr.Lukeše…..a má to svoji logiku, kdy se dá přejít na zdravý způsob života, na stravování, potraviny zdravé – nezdravé až k možnosti dožít se takového či onakého věku; a ještě s mnoha zde uvedenými doloženími ke zvyšování průměrného věku až po různé recepty a zvyky z praktického života dlouhověkých lidí. To vše má s mým článkem souvislost.

        Lojzo, tentokráte pracovitý. Váš odchod ze světa, pokud ho dobrovolně a o své vůli neukončíte, tedy svou vlastní „rukou sebevraha“, nemáte pod svoji kontrolou. Vy nerozhodujete, jestli prožijete bypasy, pamprsky, falešný zuby, hemeroidy, prostatu, demenci….. . Vy si jen, ostatně jako my všichni ostatní, můžeme a nebo nemůžeme, uvědomovat to, co nás v životě potkává a snažit se pochopit souvislosti…., a z nich pak poučení, za vlastního rozlišování a poté snad dojít k sebe poznání. Jde to i s pokaděnou pemprskou.

        Ostatně, napsal jsem to na konci článku….“Jak řekl jeden moudrý muž – „neberte svůj život nijak vážně, živí z něj nevyváznete“. /?/

        Dodám, můžete však dojít k zásadnímu poznání. A tady s Vámi souhlasím. To není o tom starání se, jak dlouho tu budeme žít. je to o vědomí, o poznání iluzí, o poznání důležitosti – nedůležitosti.

        Pěkný den.
        Václav Žáček

      3. ad. Vy nerozhodujete, jestli prožijete bypasy, pamprsky, falešný zuby, hemeroidy, prostatu, demenci….. .

        Já jsem měl až doposud za to, že zde panuje shoda v tom, že si každý své zdraví vytváří sám. A že život nemám pod svoji kontrolou? To je zase ta karma? Já si myslím, že zde v životě má každý svoje úkoly, které má splnit. Až je splní, může odejít. Kdo je plnit odmítá, tak se na stará kolena válí v těch posraných pemprskách.

      4. Kdo je to Vy, který ví o tom, jaké úkoly má splnit?
        Kdo si je jistý tím, že ví, jaké úkoly právě pro tento život obdržel?
        Není to falešné ego, to, které nedokáže rozlišit iluze od reality?
        A jak poznáte, že jste právě ty úkoly splnil? To v nějakém momentě života si prostě pomyslíte, že jste je splnil a můžete odejít?

        Uvažujte dál, Lojzo.

    2. Pardale je pekné žiť v harmonickom manželstve ako v rozprávke – žili šťastne až kým ich smrť nerozdelila,potom zazvonil zvonec, rozprávky je koniec … ja však dotyčnú chápem, keď vyhodila násilníka zrejme z jej bytu .V r.1938 ešte neboli ženy emancipované ako v súčastnosti a nerozchádzali sa po prvej hádke. Žena pochopí aj v tom že o mužov stratila záujem . Vždy je lepšie ´keď žena urobí vo vzťahu rázny koniec ako má roky trpieť vo vzťahu v ktorom sa dostane v lepšom prípade na psychiatriu , niekedy skončí aj horšie …O dlhý život nejde ale o kvalitu života.

  17. Anonymná,

    pozri si na Matku Terezu. Bola škaredá ako Riť Paľova a bola vyhlásená za ,,polosvätú“ , lebo vraj raz narazila o vytrčajúci konár v indickom štáte Purhraprádeš a došlo vraj k nechcenému ,,tomu“…

    To nie je o tom či len tak na Zemeplacke voľne vegetuješ, či súložíš pravidelne, alebo sporadicky, ale o tom, akú máš karmu…

    A tú Ti z úradnej moci prideľuje Úrad na šiestom poschodí v paneláku na hore Bybloš…

    Vylepšovanie karmy dodatočne , čiže aj chirurgicky nie je z hygienických dôvodov možné…

    Čo raz vyfasuješ, to si aj ,,na druhý svet zoberieš a tam aj odovzdáš“…

    Však to poznáš. Zaseješ si v záhradke víchor a v závere hovno zozbieraš…

    Že nechutné, odporné ? No ,,TO je život“…

    1. g.n. neviem či je riť Palova škaredá, s Palom som nebývala … Matku Terezu už nechám na pokoji. Jasné mi je aj konštatovanie že človek ktorý žije s druhým niekoľko desiatok rokov nesúloží 5 krát za deň ako v prvom roku . Karmu Ti nikto neprideľuje , prideľuješ si ju sám tak aby si sa na Zemeplacke v danom čase a v daných podmienkach čo najviac naučil , poučil a odžil . Kto sa nepoučí na toho si karmína počká, dočká sa toho čo najviac odsudzuje a kritizuje …

      1. Tak toto napsala gilgamešova, zřejmě prostřední noha – „Vylepšovanie karmy dodatočne , čiže aj chirurgicky nie je z hygienických dôvodov možné… Čo raz vyfasuješ, to si aj ,,na druhý svet zoberieš a tam aj odovzdáš“……..“

        A tady jsem se dočkal vysvětlení, jak to u gilgámešovic familie chodí – lépe chodilo :

        Británie povoluje jako první na světě počít dítě s DNA tří dárců
        15. prosince 2016, 13:57 — Autor: EuroZprávy.cz / lk / ČTK
        Londýn – Británie se dnes podle agentury DPA oficiálně stala první zemí světa, která výslovně povoluje počít dítě s genetickými informacemi od tří dárců. …..
        Úprava buněk umožňuje předejít přenosu některých genetických onemocnění z matky na dítě.

        Zdroj: http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/177060-britanie-povoluje-jako-prvni-na-svete-pocit-dite-s-dna-tri-darcu/

        A pan GéeN byl první vyprodukovaný Slovák, který z obdobného experimentu povstal, a to ještě za hlubokého socialismu, ve společném státě Čechů, Moravanů, Slezanů, Hanáků, Romů, Valachů, Chodů, Slováků, Rusínů, zčásti Poláků, Němců a Maďarů.

        Ale protože ještě bylo tenkráte umělé oplodnění v plenkách, byly pokusné ženy oplodněny několika muži. A in utero, jak říká odborný termín, se tak setkaly spermie několika dárců……a, světe div se, vznikla zdejší gilgamešova noha??

        Jak je to s jeho karmou, to nevím.
        Noho, jste tu zázračný zplozenec. Na vás bylo potřeba fakt více přirození.

  18. V článku je zdůrazněna síla jedu muchomůrky a pak velký počet balíčků čipsů, které, když dítě sní, tak je to jako by snědlo tabletečku cyankáli.

    Dnes jsem narazil též na pěkný příměr :
    „Až k tomu dojde, bude podle něj mít Slunce velikost Země, ale bude mnohem těžší – jedna čajová lžička materiálu bílého trpaslíka váží asi pět tun.

    Zdroj: http://moneymag.cz/aktuality/7332-vedci-prisli-se-zdrcujici-teorii-osud-nasi-planety-odhalen

    To je zdrcující přirovnání. Zdalipak ta lžička by si pod takovou vahou zachovala svůj tvar a nebo by se rozplácla na placku?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Magazín Gnosis - Hledání Světla a Moudrosti, příspěvky čtenářů - provozovatel: Libor Kukliš, 2004 - 2019

Máte-li zájem o publikování svého článku, pište na e-mail info@gnosis.cz.

Odkazy:

Slunovrat Záhady-Zdraví.cz slunecnikvet-anna.blog.cz Bylinkové království PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKA AOD - průvodce transformací Rahunta Společnost pro mezioborová studia, z.s. Česká Konference